Az iskolaérettségről

2015.09.04 10:00

Szeretettel várom,

Ha kételyek gyötrik az iskolaválasztás miatt,

Ha nem tudja, hogy gyermeke menjen-e iskolába

Ha nem tudja melyik iskolatípus megfelelő gyermeke számára

Ha szeretné kikérni független szakemberek tanácsát is a kérdésben

Ha szeretné megbeszélni pszichológiai tanácsadás keretében kétségeit az iskolakezdéssel kapcsolatban

Vagy egyszerűen csak szeretné megtudni, hogy hogyan segíthet gyermekének az iskolára való felkészülésben.

Iskolaérettségi vizsgálat gyógypedagógus bevonásával.

 

  

Nézzük meg röviden az iskolaérettség néhány fontos kritériumát:

Az egyik legfontosabb, talán nem is gondolnánk, éppen az, hogy gyermekünk várja az iskolát. A pszichológiai értelemben érett gyermekünk érdeklődő, tudásvágya pedig egyre nagyobb. Érdeklődve, aktívan tekint a környezete felé, kérdéseket tesz fel, felismer alapvető ok-okozati összefüggéseket, képes következtetéseket levonni, ítéletet alkotni. Önuralma egyre erősebb, egyre inkább átveszi az irányítást érzelmei felett, és már egyre ügyesebb abban, hogy vágyait késleltesse. Ezzel együtt egyre fontosabbá válik számára, hogy megfeleljen az elvárásoknak és teljesítményével lenyűgözze a felnőtteket. Örömét leli abban, mikor otthon leülnek óvodásoknak való feladatlapokat megoldani. Ebből is észrevehetjük, hogy feladat- és szabálytudata kialakult, monotónia tűrése pedig egyre megbízhatóbb. Már nem sír, ha veszít a társasjátékban, elfogadja, hogy időnként kudarcok is érik. Persze nagycsoportos óvodásunk még nem iskolás, így nem kell teljesen olyannak lennie, mint egy kisalsósnak. Ebben az életkorban pár hónap is nagyon sokat számít a fejlődésben. Azonban fontos, hogy iskolába készülő gyermekünk képes legyen aktívan 10-15 percig egy dologgal foglalkozni akkor is, ha éppen máshoz lenne kedve.  Emellett persze még mindig a játék az elsődleges és legkedveltebb időtöltése, de az iskolásdi egyre gyakrabban megjelenik már játékában. Szociálisan is érett, kialakított baráti kapcsolatai fontosak számára és ismeri közössége, társas környezete szokásait és szabályait. Saját magát már ügyesen elhelyezi ebben a rendszerben, tudja saját és szülei nevét, születési idejét, lakcímét, lakhelyét, szülei foglalkozását. Ismeri az évszakokat és a napszakokat, tudja a hét napjait, és időben el is tudja helyezni bennük saját magát (pl. tudja, hogy péntek után és előtt milyen nap van). Nem véletlenül halljuk olyan gyakran, hogy gyermekünk számára elsősorban tanárt válasszunk. Ennek egyik oka, hogy az iskolában a 45 perces órák megkívánják gyermekünktől a folyamatos koncentrációt, ami nagyon megterheli az éretlen gyermek idegrendszerét. Ebben tud segíteni az, ha az iskolakezdet játékosan biztosítja az óvoda és iskola közti átmenetet, lassan bevezetve az óvodásokat az iskolai követelmény és teljesítményrendszerbe. A pszichés érettség mellett nagyon fontos jel a mozgás fejlettsége is. Az olvasás-írás, matematikai készségek megfelelő alakulásához elengedhetetlen, hogy gyermekünk egyensúlyérzéke életkorának megfelelő legyen. Sajnos az egyensúlyérzék bizonytalansága hozzájárul a figyelemkoncentrációs és magatartási zavarok kialakulásához. Az iskolába készülő gyermek már helyesen fogja a ceruzát, kialakult, hogy melyik kezét használja (kialakult jobb-balkéz dominanciája).

Sokszor tapasztaljuk, hogy gyermekünk egy-egy területen kimagasló, más területeken pedig elmarad az életkorától elvárható szinttől. A szakember feladata eldönteni, hogy ez az elmaradás valóban azt jelenti-e, hogy szükséges még egy évet óvodában tölteni vagy inkább a gyermek számára megfelelő iskolatípus hozza meg a várt ugrást a fejlődésében. Gondoljuk át szülőként, hogy mi tartunk fontosnak gyermekünk személyiségének fejlődésében, milyen értékek mentén kívánjuk nevelni és ezt, összehangolva gyermekünk képességével találjuk meg majd azt az iskolát, amely a legtöbbet adhatja gyermekünk számára. 

 

Ha nem biztos a döntésben, vagy esetleg nemcsak gyermekét, szülőként saját magát is iskolára felkészületlennek gondolja, tele kételyekkel, szeretettel várom magánrendelésemen.

 

Havasi Tünde