Mi is történik a pszichológusnál?

2014.09.04 21:38

Szülő - gyermek

Ha gyermekével kapcsolatban kéri pszichológus segítségét, az első egy-két alkalommal a gyermek nélkül találkozik a pszichológussal. Ezeken az üléseken szülőként saját ritmusában döntheti el, hogy miről szeretne beszélni, miben látja a problémát és annak gyökerét. Ezt követi majd egy 4-5 akalmas diagnosztikus szakasz, amin a gyermek többnyire szülei nélkül vesz részt, de a praxisban lehetőség van a szülő-gyermek együttes részvételére is. Ezeken az alkalmakon a gyermekrajzok, szükség szerint pszichológiai tesztek segítségével kapunk képet a gyermek személyiségéről, problémáiról. A diagnosztikus szakasz végén minderről természetesen visszajelzést kap és szükség szerint megkezdődik a gyermekével való pszichológiai foglalkozás, melyet folyamatos szülőkonzultáció kísér. A gyermek játékában és rajzaiban is megjeleníti érzéseit és az életében megjelenő konfliktusokat. Ezek megismerésével és feltérképezésével a játékon keresztül lehetőség nyílik a pszichológiai foglalkozások során a gyermek életében megjelenő problémák, élmények feldolgozására.  A gyermekkel való foglalkozások alatt többféle módszert is alkalmazok: gyermekrajz, Winnicott-féle firkarajz technika, szabad játék, bábjáték, dramatikus elemek stb.

A gyerekekkel kapcsolatos tanácsadásban is nagyon fontosnak tartom, hogy a gyermek és a család igényeihez mérten történjen a módszer kiválasztása. Ezt nemcsak a probléma, hanem az életkor is befolyásolja.

 

Felnőtt

Az első találkozás biztosít teret annak, hogy megismerkedjünk egyemással. Első alkalommal történik meg az első interjú, melynek során szabadon beszélhet, és a saját tempójában fogalmazhatja meg mindazt, amit szeretne elmondani. Majd ebből kiindulva tudjuk megbeszélni a kitűzött célokat, a tanácsadás kereteit. A tanácsadás során az első interjú segítségével, a közösen megfogalmazott problémát helyezzük a középpontba és különböző módszerekkel kibontjuk, illetve újfajta megvilágításba helyezzük azt. A pszichológiai tanácsadásban fontos, hogy nem a múlt eseményei kerülnek elsősorban a fókuszba, hanem jelen élethelyzete. A tanácsadás célja, hogy mihamarabb jobban érezze magát, megtalálva azokat az erőforrásokat, amelyekre támaszkodhat mindennapjaiban. A pszichológiai tanácsadás folyamata pár alkalomtól hosszabb ideig is eltarthat, a kitűzött cél és a kliens igényei alapján.  

 

Érdemes pszichológus segítségét kérni, ha

  • úgy érzi szeretné pszichológussal megbeszélni a felmerülő kérdéseit
  • párkapcsolati problémái vannak
  • döntéshelyzetekben tanácstalan
  • szorongásos tünetei vannak
  • gyakoriak a konfliktusok az életében
  • visszavonultabban él, nehezen teremt kapcsolatokat másokkal
  • semmihez nincs kedve
  • önértékelési problémái vannak (csökkent önbizalom, bizonytalanság, bűntudat, teljesítményromlás)
  • jelentős viselkedésbeli vagy hangulati változások jellemzik
  • a teste is jelez, esetleg pszichoszomatikus megbetegedéssel küzd (lelki eredetű testi tünetei vannak és az orvosi kivizsgálás nem találja a tünet okát)